20 April 2015

11 dihukum mati akibat rusuhan bola sepak


Kaherah: Mahkamah semalam menjatuhkan hukuman mati terhadap 11 peminat bola sepak selepas perbicaraan semula kes rusuhan stadium pada 2012 di Pelabuhan Said yang mengakibatkan 74 kematian.
Mahkamah Rayuan mengarahkan perbicaraan semula 73 tertuduh itu, Februari tahun lalu, selepas menolak hukuman diberikan mahkamah rendah yang memerintahkan 21 dihukum bunuh kerana terbabit dalam kejadian itu.
Rusuhan tercetus pada Februari 2012 apabila penyokong pasukan Al-Masry dan Al-Ahly bergaduh selepas perlawanan bola sepak antara dua kelab itu.
Sementara itu, hukuman semalam dirujuk kepada mufti besar Mesir. Mahkamah akan membuat keputusan akhir bagi mereka dan tertuduh lain pada 30 Mei ini.
73 tertuduh itu termasuk sembilan anggota polis dan tiga pegawai kelab Al-Masry, manakala selebihnya penyokong dua kelab terbabit.
Anggota keluarga tertuduh dan mangsa kejadian tidak menghadiri sesi mahkamah semalam yang diadakan di Kaherah atas sebab keselamatan. Keputusan itu masih boleh dirayu.
Kejadian di Pelabuhan Said 2012 berkenaan adalah rusuhan berkaitan dengan sukan paling buruk di Mesir di mana pergaduhan penyokong kelab kerap berlaku. - AFP
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/44999#sthash.tQlwnY84.dpuf

No comments:

Post a Comment