5 February 2015

Seorang maut serangan di restoran KFC, Kaherah


KAHERAH: Seorang maut dalam serangan di restoran Kentucky Fried Chicken di bandar utara Kaherah awal hari ini, kata agensi berita MENA.
Kebakaran meletus di restoran berkenaan di wilayah Menoufia, 80 kilometer utara ibu negara selepas suspek yang menaiki motosikal membaling bahan mudah terbakar dan kemudiannya melepaskan tembakan.
Dalam kejadian itu, seorang mangsa mengalami kecederaan.
Serangan berskala kecil sering berlaku yang ditujukan kepada pasukan keselamatan ternyata menjejaskan usaha Mesir untuk memperbaiki imej kestabilan selepas empat tahun dilanda pergolakan sejak peristiwa Arab Spring pada 2011.
Mesir menjadi tuan rumah persidangan pelaburan bulan depan di pusat peranginan, Sharm el-Sheikh di selatan Semenanjung Sinai.
Sementara itu, di bandar utama Sinai, El-Arish, seorang suspek bersenjata melepaskan tembakan ke arah anggota polis yang mengawal hotel dan mengakibatkan seorang mati manakala beberapa yang lain mengalami kecederaan.
Minggu lalu, rangkaian militan Negara Islam (IS) di Mesir mengaku bertanggungjawab terhadap serangan terhadap pasukan keselamatan di Semenanjung Sinai yang mengakibatkan sekurang-kurangnya 30 orang maut. - Reuters

No comments:

Post a Comment