4 December 2014

Mahkamah hukum mati 185 penyokong Ikhwanul MusliminREUTERS - PELAJAR Universiti Kaherah melaungkan slogan antipemerintah di Kaherah pada 30 November lalu selepas sebuah mahkamah Mesir membebaskan bekas diktator Hosni Mubarak daripada tuduhan membunuh penunjuk perasaan semasa gelombang kebangkitan rakyat pada 2011.


KAHERAH – Seorang hakim Mesir menjatuhkan hukuman mati terhadap 185 penyokong gerakan Ikhwanul Muslimin kelmarin berhubung sera­ngan ke atas sebuah balai polis dekat sini pada tahun lalu yang menyebabkan sebanyak 12 anggota polis terbunuh.
Keputusan tersebut bagaimanapun tertakluk kepada proses rayuan di mahkamah lebih tinggi.
Perkembangan itu berlaku beberapa hari selepas sebuah mahkamah lain menggugurkan tuduhan terhadap bekas Presiden Mesir, Hosni Mubarak kerana membunuh penunjuk perasaan semasa kebangkitan rakyat pada 2011 yang menyaksikan Mubarak tumbang selepas memerintah Mesir selama 30 tahun.
Serangan ke atas balai polis Kerdasa berlaku pada 14 Ogos 2013. Pada hari berkenaan pa­sukan keselamatan Mesir bertindak mengosongkan dua kem penunjuk perasaan Ikhwanul Muslimin di sini dan membunuh beratus-ratus orang.
Sumber kehakiman menyatakan, sebanyak 151 tertuduh tersebut berada dalam tahanan manakala sebahagian lagi dibicara tanpa kehadiran mereka.
Pihak berkuasa Mesir telah menangkap beribu-ribu ahli Ikwanul Muslimin sejak tentera menggulingkan Presiden Mohammed Morsi pada Julai tahun lalu susulan tunjuk pera­saan besar-besaran terhadap pemerintahannya.
Mahkamah Mesir telah menjatuhkan hukuman mati terhadap beratus-ratus ahli Ikhwanul Muslimin dalam beberapa perbicaraan beramai-ramai yang dikecam pertubuhan-pertubuhan hak asasi manusia. – Reuters


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=1204&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz3KseaPOuv 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment